Adviesbureau Boekenwurm
 
Goede boeken voor uw school!

Welkom op onze website

 

Adviesbureau Boekenwurm is in 2013 opgericht om basisscholen te helpen bij het kiezen van verantwoorde kinder- en prentenboeken. Kinderboeken dus,  die passen op hun school. Het is een onafhankelijk adviesbureau dat zich richt op christelijke en reformatorische basisscholen. Elk kalenderjaar worden  nieuw verschenen boeken van meer dan 20 uitgeverijen gerecenseerd. De boeken worden beoordeeld op o.a. doelgroep, onderwerp, taalgebruik en sfeer. Na screening krijgen de boeken een kleur, zodat direct te zien is hoe een boek is beoordeeld, namelijk GROEN, ORANJE, of ROOD

Voordelen:

  1. Snel kijken of een kinderboek wat inhoud betreft boek geschikt is voor uw school
  2. Filteren door een excel-bestand op onderwerp/thema en leeftijd (AVI)
  3. Snel een kerstboekenlijst samenstellen
  4. Breder aanbod, omdat ook boeken van reguliere uitgeverijen worden gelezen en beoordeeld  


Thema Kinderboekenweek 2022: Gi-Ga-Groen


Terug naar overzicht

02-03-2020

Werkdruk voor leerkrachten verlagen?

Heel regelmatig kun je mij vinden in een grote boekwinkel. Ik vind het heerlijk om tussen boeken te snuffelen, nieuwe titels te bekijken, en flapteksten te lezen. Maar ik geniet er ook van om aan de leestafel midden in de winkel, dichtbij de kinderboekenhoek, de krant en wat tijdschriften door te bladeren. Het leuke hiervan is dat je, ogenschijnlijk verdiept in de lectuur, nogal eens interessante dingen hoort en ziet.
Pas kwam er een leerkracht binnen, terwijl ik zat te lezen. Ze gaf aan dat ze boeken mocht uitzoeken voor haar school, het moesten 3 dikke stapels worden: onderbouw, middenbouw en bovenbouw. Budget: 1200 euro en dat moest direct de komende week nog besteed worden, anders was het subsidiegeld weg.
Natuurlijk ging de eigenaresse van de zaak meteen met de leerkracht op zoek naar leuke boeken en ik volgde het gesprek. Waren er speciale onderwerpen en/of thema’s gewenst? Ja, want de school deed mee met Boekenbingo, een initiatief van ene Juf Sanne om het lezen op school en thuis te stimuleren. Dus daar moesten wel wat titels op aansluiten. Waren er wensen betreffende de sfeer in de boeken? Zeker, het ging om een protestants-christelijke school, dus geen vloeken, geen grof of kwetsend taalgebruik, maar natuurlijk wel boeken met humor, boeken vol weetjes en natuurlijk ook stripboeken voor de beelddenkertjes in de klas. Of ze daar in de winkel rekening mee konden houden?
Ik zag de eigenaresse van de boekwinkel aarzelen. ‘Wij kunnen natuurlijk niet al die kinderboeken lezen. Dus moeten we een beetje letten op de naam van de auteur, de uitgeverij, of de uitstraling van het boek...’ Kortom, het bleek een enorme klus te zijn, de stapels boeken groeiden niet hard. ‘Of je moet alleen de boeken nemen uit dat vak.’ De eigenaresse wees naar een plank waarop ik uitgaven zag staan van bekende christelijke uitgeverijen. ‘Dan ga je helemaal voor safe, wat betreft vloeken en taal. Maar lezen de kinderen wel ‘smal’. Na anderhalf uur werd afgesproken dat de leerkracht de volgende week op dezelfde dag en tijd zou terugkomen en dan zouden er drie stapels ter waarde van 1200 euro klaarstaan, in dozen om meegenomen te worden naar school.
Nu moet ik eerlijk bekennen dat ik die volgende week ook terugging naar de winkel. Op dezelfde dag, op dezelfde tijd. Ik was er getuige van dat drie enorme stapels kinder- en prentenboeken nog eens werden doorgenomen. Ik zag dat diverse titels er direct werden uitgehaald. Ongeschikt, te occult, te heftig omslag, vreemd thema... Eindelijk, na weer een poos zoeken, denken en dubben, vertrok de leerkracht met de dozen kinderboeken.
Een week later zat ik er weer. Op dezelfde dag, op dezelfde tijd en wat schetst mijn verbazing toen de leerkracht ook weer in de winkel kwam. Ze had een stapeltje boeken bij zich en verontschuldigde zich. Tja, er zaten toch nog steeds wat vreemde boeken bij, echt niet geschikt voor hun school. Alles mocht geruild worden, maar dat kostte weer veel tijd en ik zag dat zowel de eigenaresse van de winkel, als de jonge leerkracht van de school niet helemaal happy waren.
Ik ging naar huis met een beklemmend gevoel. Een budget van 1200 euro! Voor de onderbouw, middenbouw en bovenbouw kwamen er nieuwe boeken op school. Je zou zeggen: geweldig toch? Prachtig dat er nieuwe boeken worden aangeschaft om het lezen van kinderen te bevorderen. Maar wat een werk voor een leerkracht die toch al zo overbezet is en wat lastig voor een boekhandelaar die niet weet wat er nu precies in al die kinderboeken staat.
Tja, dacht ik daarna, waarom niet gewoon aansluiten bij Adviesbureau Boekenwurm? Dat kan eenvoudig via een mailtje of ga naar www.boekenwurm.net Tegen betaling van een geringe vergoeding heeft de school inzage in een uitgebreide excellijst vol nieuwe titels van meer dan 20 uitgeverijen. De leerkracht die de taak heeft om nieuwe boeken aan te schaffen, hoeft alleen maar door het bestand te scrollen om te zien welke boeken geschikt zijn voor de school. Alle boeken (tussen de 100 en 200) zijn van kaft tot kaft gelezen en beoordeeld en hebben een kleurtje gekregen. Elk detail dat voor een christelijke school aanleiding kan zijn om een boek niet te willen hebben, wordt eerlijk en zo objectief mogelijk vermeld. Krijgt een titel de kleur groen, dan is het veilig. Krijgt een titel de kleur oranje, dan zitten er wat haken en ogen aan, en die worden duidelijk vermeld. Voor scholen die breder willen lezen, misschien waardevol. En krijgt een titel de kleur rood? Dan staan er vloeken in.
Dus als leescoördinator of leerkracht van de basisschool gewoon thuis, of op een rustig uurtje na schooltijd, jaarlijks alle nieuw verschenen kinderboeken volgen? Direct zien wat het onderwerp en/of thema is, hoe de sfeer is in het verhaal, en of het geschikt is voor school? Eenvoudig en snel titels selecteren en bestellen bij de plaatselijke boekwinkel? Ga naar www.boekenwurm.net Zo simpel kan het zijn.Terug naar overzicht


Feed

20-03-2019, 08:55

Hartelijk welkom op onze vernieuwde website!

De website is veranderd, maar onze diensten blijven gelijk. We zetten ons in voor een goede klassen- en schoolbibliotheek. De allereerste nieuwe boeken van 2019 staan al op de lijst en hopelijk volgen er snel...   Meer